in

Voha i Danje bića su sumraka i zore koja djeluju kad su sile zla najmoćnije i lede krv u žilama

Foto: ilustracija

Postoji biće koje se pojavljuje za prvog sumraka, duh koji se šulja oko kuća u potrazi za djecom kako bi ukrao njihove mirise. Zove se Voha, i najviše vreba djecu koja su se na ulici zaigrala do kraja dana i zaboravila se vratiti na vrijeme u svoj dom.

U satima kada nečiste sile imaju veliku moć, dolazi Voha, zato nije dobro izbivati iz kuće. Ona povoha (pomiriši, udahne kroz nosnice pojedini miris) neposlušnu djecu u nadi da im učini zlo. Izraz “bo vas Voha povohala!” govori o strahu da Voha ne ukrade dječji miris čime bi ono izgubilo dio svoje osobnosti.

Vjerovanje u Vohu rašireno je u varaždinskom kraju, a pričama o njoj plašili su djecu o čemu govori i kazivanje dr. Vitomira Belaja.

“Voha- nas djecu su predveče plašili u Varaždinu, kad bismo se zaigrali na ulici do pod noć- Brzo doma, bo vas Voha povohala!”

Također, postoji utvara pod imenom Danje koja se pojavljuje za praskozorja, kada je noć na izmaku, a sunce se još ne pokazuje. Blještava je i sjajna, a možete ju uočiti samo na trenutak.

Ova prikaza je toliko sablasna da vam može utjerati strah u kosti. Iako ne napada čovjeka nikakvom silom, posljedice tog susreta mogu se osjetiti još dugo nakon priviđenja.

O Danju piše etnolog Vid Balog koji naglašava kako je ovo vjerovanje živo u Prekodravlju ali da nije našao kazivača koji bi mu ispričao svoj osobni susret. Prema kazivanju novinara i pjesnika Miroslava Doleneca-Dravskog, Danje “je strašilo kaj se kaže (pokazuje) pred ranje, no- na prvo ranje (u praskozorje) i more to čoveka jako poplašiti. Prvo ranje, pol noći i prva kmica (sumrak) so nečiste vure, nečiste dobe, pak onda sakakovi neduhi imaju jakost. Danje nikaj neče- samo splaši čoveka- i to tak kaj more frasa (Fras je, prema vjerovanju, bolest koja pogađa čovjeka kada se nečega iznenada uplaši. Može se manifestirati kao tjelesna trzavica, nemiran san, tjeskoba ili depresija) dobiti.”

Voha koja djeluje u sumrak, kao i Danje koja se pojavljuje u trenutku praskozorja, bića su od kojih se ledi krv u žilama, a svojevrsno su povezane jer djeluju u vrijeme kada su zle sile najmoćnije.

Na zemlji svetog Martina i danas stoji templarska crkva sagrađena na točki staroslavenskog svetog trokuta

Od gostionice “Tri ruže” do Ružine ulice: bilo je to vrijeme kad su u Osijeku ulice imenovane po krčmama