in

Guska punjena hrenom na način brdovečkog kapelana Ivana Birlinga

Adriaen van Nieuland / gozba / ilustracija

Dok nije bilo tiskanih knjiga, recepti su zapisivani u različitim kodeksima i potom prepisivani nebrojeno puta. Iz tog razloga, neka vrlo jednostavna jela vremenom su evoluirala tako da gotovo svaka regija ima svoju verziju.

Priprema guske s hrenom dobar je primjer recepta koji je zapisan tijekom 18. stoljeća. Zabilježio ga je brdovečki kapelan Ivan Birling. Treba istaknuti kako recepti tog doba nisu pisani kao danas, gdje općenito postoje sekcije koje navode odvojeno sastojke i način pripreme. Također, ne postoje omjeri pa će oni zapravo biti slobodna procjena osobe koja se odluči na pripremu.

Prema receptu koji je izvorno pisan kajkavskim narječjem, treba pripremiti lonac vrhnja i u njega naribati hren, zdrobljeni kruh i bademe bez ljuski. Takva fila stavlja se u gusku prije pečenja. Unutrašnjost guske prije stavljanja file treba namazati putrom ili svinjskom mašću.

Potom tako nafilanu gusku treba peći kao pečenku. Kada bude gotova, prije služenja treba ju toplu razrezati i preliti vrhnjem pomiješanim s naribanim hrenom.

Zdravstvo 18. stoljeća: ružmarinovo ulje bilo je glavna prevencija, liječnik je bio rijetkost, a epidemije kuge kosile su narod

Zbog ubojstva iz Biblije, narod se užasavao prvoga ponedjeljka u travnju, a prvog su kolovoza, kažu razorene Sodoma i Gomora