in

Mitski kralj zmija Kačji cesar živi u brojnim predajama, čuva blago Crne kraljice i zviždukom poziva vojske

Blaga & misterije

Kao i sve životinje i zmije imaju svog vladara, Kačjeg cesara, čija snaga nije u njegovom tijelu nego u crvenoj krijesti koja poput krune krasi njegovu glavu. Ako se osjeti ugroženim, zviždukom može dozvati vojsku koja će ga u trenu obraniti.

Zmijski car ili Kačji cesar pojavljuje se u mnogim pričama u Hrvata, a općepoznata je i zagrebačka legenda da blago Crne kraljice na Medvedgradu čuva Kačji cesar. Zabilježeno je i kazivanje u mađarskoj Podravini: “U Dubravi kad bilo žito, onda jedna velika kača bil tam, imala je ružu na glavi….. To su rekli da to kralj, jel kraljica….”

Iz kazivanja koje je zapisao etnolog Vid Balog sa područja Prekodravlja (naselje Gola) možemo zaključiti da je Kačji cesar kralj svih zmija koji zviždukom doziva svoje podanike, a ima i kraljevske insignije- krunu na glavi.

Teca Tišlarovi so kak mali spravlali na Vlaškom polu (lokalitet u Goli gdje su pronađeni grobovi rimskih legionara i artefakti koji se danas čuvaju u koprivničkom mizeju) i naši teca so z rasovami stisnoli jeno zmijo, a to bil Kačji cesar. Kačji cesar je mala crlena zmijica z krestom, kak krunom na glavi. I to počelo strašno fučkati kak čovek, i se najempot odsakod došle kače, odsakod, To je bil Kačji cesar- kaj nad semi kačami lada, hitili oni rasove i zobače, a ona se osovila i fučkala, kače so mu došli služiti-tak so navek teva pripovedali.

Nekad se vjerovalo da svaka životinja ima svojeg vladara, no u kazivanjima to su najčešće mišji kralj, zatim som kojega proglašavaju za cesara i gospodara ribljeg svijeta ili orel, vladar i cesar orlovima, sokolovima pa i svim pticama.

Iznad svih tih kraljeva pojedinih životinjskih vrsta postoji biće koje je gospodar svih životinja. Prema Balogu, moguće je da su Hrvati vjerovali da je vladar svih životinja Kačji cesar, ali o tome se može zasad samo nagađati.

Bio je to prvi prekomorski pohod starih Hrvata, kad su lađe prešle Jadran i krenule u pomoć papi u nevolji

Od bačenih uroka, noćnih mora i zlih sila štiti se kao prije, amuletima, vrpcama i magijskim formulama