in ,

Prodan je dvorac Šaulovec, prazan otkad je preminuo propali tajkun, novi vlasnik planira restorane, izložbene i konferencijski prostore

Dojavi prijateljima

zhrmku.org.m

Skupština Varaždinske županije izglasala je na prijedlog župana Radimira Čačića odluku o kupnji dvorca Šaulovec koji se nalazi na brežuljku, okružen malim parkom, u selu Črešnjevo nekoliko kilometara od Varaždina.

Za kupnju će županija izdvojiti 4,1 milijun kuna što omogućuje kredit Zagrebačke banke podignut na 10 godina s kamatom od  2,30 posto. Šaulovec se prodavao na javnoj dražbi kao dio stečajne mase  propale “ PPI Varaždinke”.

 

Ta je tvrtka bila vlasnik još jednog dvorca, Križovljan grada koji se nalazi  na području današnjih općina Vinica i Cestica, u mjestu Kižovljan Radovečki. Napušten od kraja Drugog svjetskog rata, dvorac se nalazi u derutnom stanju i prema informacijama poznatima u vrijeme pisanja ovog članka, nije prodan na dražbi.

Privatizacija

Devedesetih godina u posjed dvorca Šaulovec došao je pokojni privatizacijski tajkun Ivan Hudoletnjak koji ga je koristio kao privatnu rezidenciju. U medijskim istupima, često se hvalio umjetninama koje je prikupio.

Posjed u Šaulovcu nekad je pripadao obitelji Saloczy de Šaulovac, te je 1653. godine došao u vlasništvo plemićke obitelji Kiš. Historicistički izgled dobiva 1902. godine, a 1970. godine kompleks je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

U obrazloženju se navodi kako je riječ  o vrijednom kulturnom dobru čime se pravda javni interes ta kupnju, ” poglavito u edukativnom i turističkom smislu”. Iz obraloženja se  da isčitati kako je krajnja namjera komercijalna te kako se dvorac planira urediti kao ugostiteljski, izložbeni i konferencijski prostor.

Prvi put se spominje 1653. godine u povelji Ferdinanda III u kojoj se priznaje neopozivo vlasništvo plemićkih dvorova Črešnjevo i Šaulovec, koje je obitelj Kiš za burnih vremena izgubila.

U 16. stoljeću postojala je kurija koju je Anton Kiš 1791. godine obnovio, povećao i pretvorio u dvorac. Godine 1902. Karlo Kiš i njegova supruga Ana povjerili su ponovnu dogradnju i preuređenje bečkim arhitektima i tada dvorac dobiva današnji historicistički izgled.

Varaždinske vijesti

Zajednica Hrvata u republici Makedoniji

Jedan od najljepših no danas zatvoren za javnost, ipak, spokojna ljepota dvorca Maruševec i dalje ostavlja bez daha

Na današnji dan prije 745 godina održan je prvi dokumentirani Hrvatski sabor i odmah regulirao pitanje narodnog ustanka