in ,

Srednjovjekovna utvrda na otoku Ugljanu s koje se najbolje vidi Zadar više neće služiti kao postolje za antene

TZ Preko / Screenshot

Srednjovjekovna utvrda Sv. Mihovil koja se nalazi na otoku Ugljanu kod mjesta Preko više neće služiti kao postolje za antene.

Prema pisanju zadarskih lokalnih medija, što potvrđuju informacije iz općine Preko na čijem se području nalazi utvrda Sv. Mihovil, radnici tvrtke Odašiljači i veze započeli su s gradnjom konstrukcije antenskog sustava na susjednom brdu pod nazivom Mala glava.

Kad se elektronička oprema preseli,  utvrda Sv. Mihovil koju je u 13. stoljeću sagradila Mletačka Republika konačno prestati biti ono što je spletom okolnosti bila – postolje za odašiljače što je nagrđivalo utvrdu.

Pogled iz Tvrđave / Wikipedia Commons

-Premještanjem elektroničke komunikacijske infrastrukture koja se nalazi na Sv. Mihovilu općini će donijeti brojne prednosti. Zamišljeno je da se na tvrđavi napravi interpretacijski centar u sklopu kojeg će biti “Dvorac otočnih priča”, odnosno gdje će se prezentirati baština zadarskih otoka. Napravio bi se i mali amfiteatar s pomičnim tribinama na kojem bi se ljeti mogle održavati razne predstave, koncerti i ostale manifestacije – rekao je  načelnik općine Preko Jure Brižić tijekom prošlotjedng posjeta gradilištu. Njegovu je izjavu prenio Zadarski. 

Iako u trenutno u ruševnom stanju, danas je tvrđava Sv. Mihovila omiljeno izletište otoka Ugljana s kojeg se pruža nezaboravan pogled na grad Zadar sa zaleđem te na više od 200 otoka zadarskog arhipelaga i Nacionalni park Kornati.

 

 

Nevidljiva ostavština templara: diljem Hrvatske, leže zaboravljene ruševine samostana, crkava i utvrda koje govore o vremenu vitezova hrama

Pojavila se, uvjerila napadača da prestane i spasila Rijeku od razaranja, no kasnije Karolini Riječkoj naizgled se gubi svaki trag