in ,

Tko spasi kraljevu kćer pretvorenu u zmiju i zatočenu negdje na Medvednici, kažu, dobit će izgubljeno blago Crne kraljice

Nekoć je Medvedgrad bio utvrda vladara, a danas je utvrda raznih legendi i priča povezanih sa Medvednicom. U naseljima na njezinim obroncima, prepričavaju se priče o medvedničkim coprnicama, vilama i vilinskim špiljama, tajanstvenim krjesovima koji bi se sami od sebe palili i gasili, začaranim biljkama, životinjama i zmijskim rupama…

Vremenom su te priče postale nezaobilazni dio identiteta Medvednice pa su mnoge od njih ostale utkane u medvedničke toponime, te u sjećanja mještana podsljemenskog kraja.

Foto: Blaga & misterije

Tako se u selima zapadne Medvednice, posebno oko Podsuseda, prepričava legenda o Zmijskoj rupi na jednom od brjegova u kojoj živi zmijski car i jedna zmija- ukleta lijepa princeza. Nesretna djevojka mogla je biti spašena poljupcem ljudskog bića samo jednom u 100 godina, u određeno vrijeme.

Foto: Blaga & misterije

Zakopano blago i začarana princeza

Na jednom brijegu na Medvednici u blizini Podsuseda nalazi se velika rupa zvana Zmijska rupa jer je uvijek puna zmija. Nekada je tu stanovao i zmijski car sa zlatnom krunom na glavi, a na kruni mu je sjala zlatna jabuka. Onaj tko bi uspio ukrasti tu jabuku postao bi bogat ali je s njom trebao bježati kroz devet zatvorenih vrata i sa sobom ih zatvarati ključem kako ga zmijski car ne bi ulovio.

Išao je jednom vojnik kroz Sljeme u Zagreb, a nije znao za tajnu Zmijske rupe. Sjeo je na jedan panj da se odmori kada mu je u krilo dopuzala zmija koja je na glavi imala krunu. Izdigla je svoju glavu da poljubi vojnika, no on se uplašio i bacio zmiju na pod. Na njegovo veliko čudo, zmija je zaplakala i progovorila ljudskim glasom:

“Ja nisam zmija, već začarana kraljeva kći. Otac mi je bio zao, pa je narod prokleo njega i mene. Pretvorila sam se u zmiju i osuđena sam da živim u rupi sa zmijskim carom. Da si me poljubio, spala bi s mene zmijska koža. Opet bi postala princeza, a tebi bi pripalo blago zmijskog cara i njegova kruna sa zlatnom jabukom.”

Kako je prošlo određeno vrijeme kada je princeza trebala biti spašena poljupcem, kraljeva kći pretvorena u zmiju opet će puzati stotinu godina dok opet ne dođe dan i sat kada bi je netko trebao poljubiti. Ona i danas čeka nekog hrabrog momka da ju spasi iz Zmijske špilje koja je zarasla u travu, daleko od staze.

Sagrađena na vratima Zlatne doline, rijetka crkva – tvrđava nijemo svjedoči o vremenima junaka, bitaka, hajduka i glagoljaša

Od lavova čuvara, do lubanja i prelomljenih stupova: svaki uklesani simbol na grobljima ima svoje posebno značenje