in

U Hrvatskom povijesnom muzeju i dalje možete pogledati stvarno stanje depoa

MInistarstvo Kulture

“Izložiti zajedno portret Petra Zrinskog i oznaku za Židove, magnatski nakit i crtež Golog otoka, plemićku grbovnicu i policijski karton, može izgledati nedolično. Međutim, time želimo samo ukazati na prostorne probleme u kojima je Muzej primoran djelovati već desetljećima i na hitnost rješenja trajnoga smještaja.”

MInistarstvo Kulture

Ovo je samo dio opisa izložbe koju organizira Hrvatski povijesni muzej po nazivom “Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povjesnog muzeja”  kojom želi upozoriti na kronični manjak prostora s kojim se ta institucija susreće.

MInistarstvo Kulture

Kako stoji u najavi izložbe Svrha je i cilj jest informirati javnost zašto je bitno preseljenje Hrvatskog povijesnog muzeja i realizacija prvog muzejskog stalnog postava. “Želimo podsjetiti na prostorne probleme u kojima Muzej djeluje već desetljećima i na hitnost rješenja trajnoga smještaja”, kažu u muzeju.

Izložba je prezentirana na katu južnog krila barokne palače iz 18. st., jedinom izložbenom prostoru Hrvatskog povijesnog muzeja.

MInistarstvo Kulture

Izloženo je 216 predmeta iz muzejskog fundusa, odabranih ne samo po kriteriju reprezentativnosti, nego su izabrani i predmeti koji pokazuju društveni razvoj, predmeti opće i osobne uporabe, po kriteriju privlačnosti (zanimljivi, uzbudljivi i simpatični predmeti), estetske vrijednosti i učestalosti (uobičajeni predmeti). U izboru i obradi građe sudjelovali su svi kustosi Hrvatskog povijesnog muzeja.

Za razliku od situacije u čuvaonicama, na izložbi je građa dostupna i može se razgledati unutar sedam tematskih cjelina: politika, gospodarstvo, obrazovanje, znanost, kultura, svakodnevica i mediji.

97 godina kasnije, jedan Van Gogh postao je najskuplje prodana slika u povijesti

Šetnje perivojem uz dvorac Trakošćan više nisu besplatne