in

Neobično očuvane i pomalo zaboravljene utvrde koje su čuvale Pulu predane su općini Bale koja ih želi urediti

Izgrađene početkom 20. stoljeća zbog zaštite Pule, glavne ratne luke Austro-Ugarske, utvrde koje se nalaze na području općine Bale Ministarstvo državne imovine predalo je na trajno korištenje općini čime su stvoreni preduvjeti za obnovu i prenamjenu objekata koji su uglavnom stajali po strani, zaboravljeni.

Usprkos godinama i propadanju, one slove kao jedan od najbolje sačuvanih primjera obrambene arhitekture 19. i 20. stoljeća. Povezane mrežom kanala i neasfaltiranih putova, utvrde Monformo, San Benedetto, Caluzzi, Paravia-istok , Paravia-zapad i vojarna Paravia nalazile na sjeverozapadnom kraju moćnog pulskog fortifikacijskog sustava.

Obnova

Tijekom obavljenih istraživanja pronađen je i dio izvornog inventara, stolarije i bravarije što je iznenadilo istraživače nenavikle na ovako visok stupanj očuvanosti budući da je riječ o objektima kojima je bilo relativno lako pristupiti.

Tvistra bilježi kako je prošle godine Općina Bale prvo uredila i u kulturnu funkciju stavila staru austrougarsku utvrdu Fort forno koja je bila u prilično lošem stanju. Ministar državne imovine Goran Marić prisustvovao je 19. 11. 2018. godine potpisivanju ugovora i naglasio kako predajem država zapravo štiti svoju imovinu od propadanja.

Zašto je to važno?

No, za predaju postoji i jedan manje vidljiv no bitan razlog. Kako bi se neka utvrda, dvorac ili neki drugi objekt uredio novcem iz europskih fondova, njezin vlasnik mora biti pravna osoba koja se prijavljuje na natječaj, u ovom slučaju općina Bale.

Problem nemogućnosti obnove sličnih objekata diljem zemlje upravo je u tome što je u većini slučajeva vlasnik Ministarstvo državne imovine, a ne općina ili grad na čijem se području dvorac ili utvrda nalaze čime uvjeti za pristupanju fondova EU koji služe za obnovu nisu zadovoljeni.

No, u slučaju općine Bale, preduvjeti sada postoje i ostaje za vidjeti kako će koja od utvrda na koncu biti uređena.

Raštrkani diljem obale, eksvoti i stoljećima kasnije pričaju priče o drugom dobu, bilježe sve suze, radost, dramu i pogibelj života na moru

Tko je bio Jakob Gasparini? Potraga za sucem, tatom, političarom i tiraninom koji je uzdrmao temelje života starog Zagreba