in ,

Od teleće koljenice do čobanaca od veprovine: grofovima Pejačević večera je stizala mini željeznicom koja je prolazila kroz podzemni tunel

Hrvatska plemićka obitelj Pejačević imala je značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarstvenom i kulturnom životu Hrvatske tijekom 18., 19. i početkom 20. stoljeća, a posebno je zaslužna u razvitku Podravine i Slavonije. Za ove krajeve gastromija je i tada bila nezaobilazna što se u svom najljepšem obliku moglo vidjeti i na stolovima Pejačevića.

Foto: Obitelj Pejačević u perivoju virovitičkog dvorca, autor: Friedrich Johann Gottlieb Lieder

U 19. stoljeću kad je grof Ladislav Pejačević postao hrvatski ban, dvorac Pejačević u Virovitici bio je središte društvenog života Hrvatske.

Jedna je od zanimljivosti tog dvorca da se kuhinja nalazila u izdvojenoj zgradi u perivoju, a hrana se prevozila električnom željeznicom u podzemnom tunelu koji je spajao dvorac s kuhinjom.

Foto: Dvorac u Virovitici prije obnove.

U svom je dvorcu ova plemićka obitelj pripremala jela onako kako su to radili na najpoznatijem dvoru tadašnjeg vremena –Beču. Jedno od takvih jela je teleća koljenica. Način pripreme opisan je u izvornom naputku Pejačevića:

Skuhajte u vodi teleće noge, da budu mekane, onda od njih odbaci noge (misli se na kosti; s kosti skinite meso), a ono meso, što je ostalo izreži na komade, posoli, metni u melju (brašno), iz ove u rastučena jaja (razmućena jaja), iz ovih u mrvice od ribane žemlje (krušne mrvice, prezli) i peci u masti.

U dvorcu Pejačević često se pripremao i čobanac od veprovine. Iz toga vremena ostaje i recept koji donosimo u nastavku.

Sastojci: 1 kg veprovine od buta, 1 dl crnog vina, soli i papra po želji, 0,5 dcl ulja (nekad se koristila mast), 2 češnja češnjaka, 15 dag luka, 1 dag slatke crvene mljevene paprike, 1 dl pirea od rajčica.

Veprov but očistite od žilica i masnoća. Stavite ga u prikladnu posudu, prelijte crnim vinom, solju i paprom. Odložite u hladnjak 24 sata. Marinirano meso posušite čistim ubrusom i isijecite na sitne komade. Očistite crveni luk i češnjak, i sitno iskošite. U prikladnoj posudi, na vrućem ulju (nekad masti, što je dalo puno bolji okus) popržite češnjak i crveni luk. Kad crveni luk dobije boju starog zlata, dodajte veprovo meso. Povremeno miješajte dok meso ne omekša. Kad omekša, dodajte pire od rajčice, crvenu mljevenu papriku i ljutu papriku. Dolijte crveno vino. Promiješajte. Smanjite temperaturu na pola snage i kuhajte poklopljeno 70 minuta.

Kad je život postao galantan stvoreni su balovi o kojima se pričalo: u Zagrebu se plesalo, u Grazu sanjkalo, u Zadru kockalo, u Slavoniji ratovalo

Te hladne noći u opsjednutom Gvozdanskom, ugasla je posljednja vatra i stražari na zidinama sklopili su oči; bio je to kraj života i početak priče o junacima