in

RAKOVIČKA POGIBIJA Ubijen Eugen Kvaternik, hrvatski političar, pisac i revolucionar

11.10.1871

Oton Ivekovic / Rakovicka pogibja

Na današnji je dan, 11.10. Rakovici kod Plaškog ubijen je Eugen Kvaternik. Studirao je bogoštovlje u Senju i Pešti, ali je prešao na pravo, gdje je i diplomirao 1847. godine. Uz dr. Antu Starčevića, svojim je državnopravnim spisima i saborskim govorima položio ideološke i borbeno-političke temelje Stranke prava i pravaškog svjetonazora.

Po njihovim zamislima, Stranka prava je od 1861. godine bila na čelu hrvatskog narodnog pokreta protiv Austrije i Ugarske. Zalagao se za samostalnu Hrvatsku, ali je smatrao da je za ostvarenje tog sna neophodna pomoć nekih stranih zemalja. Tako je bio povezan s revolucionarima Italije, Francuske i Rusije, a slovio je kao istaknuti član međunarodnog revolucionarnog bratstva tog doba. Vratio se u Hrvatsku 1860. godine, a prognan je još dva puta, dok se 1867. godine nije vratio s ciljem da ostane u Hrvatskoj.

Ne vidjevši drugog rješenja za oslobođenje Hrvatske od tuđinske vlasti, on 8. listopada 1871. godine staje na čelo narodnog ustanka u Rakovici, poznatog kao Rakovička buna. U želji da ne kompromitira Stranku prava, kao i dr. Antu Starčevića, Eugen Kvaternik preuzima potpunu odgovornost za taj ustanak, premda mu je cilj bio dovođenje stranke na vlast u neovisnoj Hrvatskoj.

Pri tom su mu aktivno pomogli Ante Rakijaš, Vjekoslav Bach, Petar Vrdoljak, Ante Turkalj, braća Čuić… Buna nije uspjela i većina je ustanika poginula, kao i sam Eugen Kvaternik.

SOTONIZAM, NEW AGE, WICCA: Ima li mjesta magiji u suvremenom svijetu?

ORGANIZIRATE POVIJESNU MANIFESTACIJU? Javite se da Vas popratimo!