in

Salenjaci: danas mitska zakuska koje je krijepila i branitelje starog grada Siska

Screenshot / YouTube

Topli, puni okusa i mirisa, i danas su prava okrijepa nakon dugog dana. Salenjaci su desert koji nude samo rijetki  samo rijetki restorani i jedno su od onih jela koje će svojim najmilijima pripremiti nekto brižan.

Uz njih, onako tople i zbog svinjske masti prhke, pristaje i priča koja se u sisačkom kraju tako rado prepričava.  Da se upravo njima krijepilo tristotinjak branitelji starog grada Siska koji su u ljeto 1593. godine izdržali dovoljno dugo da ih izbavi kršćanska vojska pod vodstvom bana Tome Bakača.

Utvrdu je osmanski vojskovođa Hasan paša Predojević opsjedao tri puta da bi 22. lipnja 1593. godine u presudnoj bitci za obranu Siska i čitavog Hrvatskog kraljevstva doživio konačan poraz.

Bitka kod Siska bila je prekretnica koja je naznačila zaustavljanje turskog prodiranja dalje u Europu, a imala je i osobiti psihološki utjecaj, jer je njome po prvi puta nakon Krbavske bitke uspostavljena ravnoteža na hrvatsko-turskoj granici.

Europu je ubrzo obišao i tiskani letak na kojem je bila prikazana prva velika pobjeda ujedinjenih kršćanskih snaga Srednje Europe protiv turske vojske, a zapovjednike kršćanske vojske pohvalili su papa Klement VIII., njemački car Rudolf II. i španjolski kralj Filip II.


Sastojci

50 dkg brašna
35 do 40 dkg sala
3 žutanjka
3 žlice vrhnja
3 žlice ruma
Mala žličica soli + malo vina
½ l mlijeka
1 kocka germe
Mala žličica šećera
Pekmez po želji


Priprema

Kada se germa digne treba je promiješati i umijesiti s brašnom i zatim sa svim ostalim namirnicama osim sala. Potom pokriti tijesto i pustiti ga da malo miruje oko 20 minuta do pola sata. Nakon toga ga treba opet razvaljati na njega razvaljati salo i preklopiti ga.

Zatim ga opet malo staviti na hladno, najbolje na kratko u frižider. Nakon toga ga treba razvaljati još dobro 4 puta. Tijesto treba razrezati najbolje na kvadratiće, napuniti pekmezom, preklopiti i stisnuti sa strane po rubovima te staviti da se peče u pećnici na 175 stupnjeva oko 25 minuta.

Šuplje pečenje je metoda pripreme zbog koje su uzvanicima od pogleda na dobro ispečenu životinju rasle zazubice

U Ozlju, kroz slučajno otkriveni recept jedna torta kao da je doputovala iz vremena Zrinskih i Frankopana