in

U Ozlju, kroz slučajno otkriveni recept jedna torta kao da je doputovala iz vremena Zrinskih i Frankopana

Zrinsko-Frankopanski ozaljski dvorski balovi

Ako ste ikad maštali da nekom čarolijom možete otputovati u doba srednjovjekovnih dvoraca i vitezova te probati gastronomiju 17. stoljeća onda je vrijeme da posjetite čarobni grad Ozalj i iskusite tortu poznate hrvatske plemićke obitelji Zrinski.

Sofisticiran okus i jedinstven barokni izgled savršeno opisuju tortu Katarine Zrinski koja sa 30 sastojaka oduševljava i odvažno spaja namirnice poput borovnica i grožđica s cimetom.

Zrinsko-Frankopanski ozaljski dvorski balovi

Torta se radi po tajnom receptu kojeg je otkrila zaljubljenica u ozaljsku povijest Zdenka Stupić, a u ovoj čaroliji okusa možete uživati ako svratite u restoran Žganjer.

U sklopu restorana se nalazi i hostel Ozalj kojim vlada topla obiteljska atmosfera ruralnog doba prošlih vremena, a sobe su nazvane prema baštini ozaljskog kraja- „Jalba“, „Munjara“ i „Lopoči“.

Zrinsko-Frankopanski ozaljski dvorski balovi

Grofica Ana Katarina Zrinska , rođ. Frankopan bila je poznata kao učena žena i veliki mecena hrvatske kulture. Kao prva žena u banskoj Hrvatskoj bavila se ne samo prevođenjem, već je i sama pisala književne tekstove.

Odlučno je stajala uz svog supruga Petra i pomagala mu u političkim poslovima. Nakon propasti Zrinsko-Frankopanske urote pala je u nemilost Beča i provela ostatak života u samostanu. Umrla je 16. studenog 1673. godine u Grazu.

Najpoznatije karlovačko vjenčanje

Vjenčanje Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog 1641. godine bilo je sigurno najslavnije vjenčanje koje je Karlovac doživio. Tom vezom dvije najmoćnije hrvatske plemićke obitelji stupile su u tijesno rodbinstvo.

Bili su to ujedno i posljednji svatovi ovih obitelji prije njihovog zatiranja i izumiranja. Svadbena svečanost održala se u prekrasnom starom gradu Ozlju, kojim su gospodarili Zrinski, i u karlovačkoj kuriji u vlasništvu Frankopana, najstarijoj sačuvanoj kući u starogradskoj jezgri Karlovca (iz oko 1630. godine), u kojoj je danas smješten Gradski muzej Karlovac.

Salenjaci: danas mitska zakuska koje je krijepila i branitelje starog grada Siska

Svjedočanstvo Hrvata koji je preživio potonuće Titanica: pušili i pjevali Oj, Savo, Savice, tija vodo ladna ponesi me tamo i onamo…