in

Šuplje pečenje je metoda pripreme zbog koje su uzvanicima od pogleda na dobro ispečenu životinju rasle zazubice

Vincenco Campi-Cucina

Gledajući srednjovjekovne slike ljudi koji blaguju, jedan detalj upada u oči; pečene životinje ponuđene uzvanicima su cijele, ispunjene i dominiraju stolom. Kako je postignut takav efekt volumena? Recept je zapravo bio jako jednostavan.

Iznutrice, meso i kosti bilo je nužno pažljivo izvaditi iz životinje tako da se koža ne ošteti. Pri ovom, trebalo je paziti i da se ne slome kosti kako se životinja ne bi raspala prije vremena.

Tako izvađeni sadržaj potom se usitnio, pomiješao s brašnom i jajima te vratio u kožu koja se potom kuhala ili pekla. Pečenje je potom servirano na velikom metalnom pladnju uz jabuke, i doneseno na banket.

Iz praktičnih razloga, danas običaj donošenja cijele životinje na stol više nije toliko prisutan, no u prošlosti je trenutak unošenja bio poseban događaj koji je nerijetko prethodio zdravici.

Pariz, Nacionalna knjižnica, rukopais Arsenal, 5070.

Na ovaj je način bilo vrlo omiljeno spremanje divlje svinje, kojoj su se u glavu umjesto očiju stavljala dva tvrdo kuhana jaja.

Pripremljeni na ovaj način, na stolovima su se tako nerijetko nalazili i pauni ili fazani  koji su se servirali ponovo obloženi svim svojim šarenim perjem što je bio posebno mukotrpan posao.

Jurjevsko groblje danas je mirno, sneno i pomalo zaboravljeno, a bilo je najveće u Zagrebu i svjedočilo prolasku povijesti

Salenjaci: danas mitska zakuska koje je krijepila i branitelje starog grada Siska