in ,

Zmija na maču Zrinskog bila je znak da treba krenuti u napad i potjerati Turke koji su opsjedali zaboravljenu utvrdu

Ilustracija

Kod Grobničkog polja nalazilo se u srednjem vijeku više  utvrda kao što su Grobnik, Bakar i Hreljin. Brojnim drugima, izgubilo se stvarno ime. Među njima se nalazi i utvrda u blizini Gornjeg Jelenja koja se nalazila na brdu Siljevica. Narod joj je nadjenuo ime Gradišće i poznata je po legendi koja se i danas prepričava tim krajem. Legenda je to zmiji na maču Zrinskog.

Od 13. stoljeća, vlasnici cijelog područja Gorskog Kotara i Vinododola bili su knezovi Frankopani, a tek 1544. godine područje prelazi u vlasništvo Zrinskih koji su se odmah suočili s Turcima te su svoje posjede morali često braniti.

Foto: Stari grad Hreljin/Blaga & misterije

Cijeli kraj bio je poprište brojnih okršaja i bitaka od kojih su neke prešle u legendu. Predaja ne precizira o kojem je Zrinskom riječ nego kreće opisom koji govori kako se na spomenutom brdu Siljevica iznad Jelenja utvrdio Zrinski.

Ispod grada u Dražici, utaborio se silni turski paša s velikom vojskom koja se počela pripremati za opsadu. Taman u vrijeme večere, odapeo je Zrinski s brda strelicu koja je probila kopuna kojeg je paša baš krenuo pojesti.

Paša je ovaj događaj odmah shvatio kao loš znak te se s vojskom povukao sve do današnjeg Bakarca iznad kojeg je stajao moćni Hreljin. S druge strane, Zrinski je primijetio kako mu oko mača puže zmija što je protumačio kao dobar znak. Brzo je organizirao vojnike i krenuo u potjeru.

Potjera se ubrzo pretvorila u krvoproliće i brojni su Turci pali pod mačevima ratnika koje je predvodio Zrinski. Na njegovom je maču pak, cijelo vrijeme bila zmija, sve do trenutka kada i posljednji nije napustio Bakarac. Tek tada je zmija sišla s mača i uvukla se u zemlju.

U znak spomena na tu slavnu pobjedu, ali i sućuti prema tolikim mrtvima, sagradio je Zrinski na tom mjestu kapelicu Sv. Nedjelje.

Jedan od najistaknutijih pripadnika obitelji Zrinski, grof Petar IV. Zrinski danas je simbol vještine, kulture i hrabrosti. Junak i tragičar svog vremena sada je ovjekovječen i na prvoj majici kolekcije Hrvatski besmrtnici koja prikazuje junake minulih vremena.

Hrvatski besmrtnici: predstavljamo kolekciju najvećih junaka minulih vremena ovjekovječenih na majicama

Tajna misija tvorca hrvatske himne započela je godinama prije, jednom malenom knjižicom tiskanom u srcu Austrijskog Carstva