in

POVIJESNA JEZGRA ZAGREBA: Gradec postaje slobodni kraljevski grad s brojnim privilegijama i velikom obvezom

16. studenog 1242.

Na današnji dan, 16. studenog 1242. u Virovitici, ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. Arpadović je Zlatnom bulom proglasio zagrebački Gradec slobodnim kraljevskim gradom te mu tako dodijelio razne privilegije.

Gradec je Zlatnom bulom bio izuzet iz banske i županijske vlasti te izravno podvrgnut kralju, a građanima Gradeca obećana je naknada štete ako bi bili napadnuti i opljačkani na području Ugarske, Dalmacije, Hrvatske i Slavonije. Također su bili oslobođeni plaćanja cestarina i mostarina unutar granica Kraljevstva.

Slobodno pravo izbora gradskoga suca (kojeg je biralo Gradsko vijeće), kao i mogućnost slobodnog oporučnog raspolaganja svojom pokretnom imovinom doprinijele su znatnoj pravnoj i administrativnoj autonomiji Gradeca.

Gradec kao slobodni kraljevski grad proglašen Zlatnom bulom Bele !V.
Zlatna bula Bele IV.

Za Gradec i njegov gospodarski razvoj osobito je bilo važno, Zlatnom bulom stečeno, pravo održavanja dnevnih i tjednih sajmova, kao i stjecanje velikoga zemljoposjeda, a obveze su uključivale 10 potpuno naoružanih vojnika u slučaju vladarevog vojnog pohoda, dok je jedna od težih obveza uključivala obvezu utvrđivanja Gradeca i obnove gradskih zidina iz vlastitih sredstava. Naknadnim potvrdama Zlatne bule dodatno su izmijenjeni uvjeti u korist građana Gradeca, primjerice ukinute vojne obveze, održavanja tzv. Markova sajma i dr.

Remote monastery holds remains of founders in crypt

Pozdrav Iz Vukovara: Gruss aus Vukovar, 1899

Stare fotografije, crteži i razglednice velebnog Vukovara otkrivaju kakav je to grad nekada bio